— En la azotea2020-07-29T13:34:27+00:00

En la azotea

Damià Serra, Espanya, 2015, 11’, VOE

Temàtiques Justícia Global:
>
Justícia de gènere
> Diversitat sexual
> Masculinitats

Públic recomanat:
Cicle superior primària, ESO, Batxillerat i Cicles formatius

Sinopsi:
És estiu, fa calor i l’Adrià i els seus amics pujen cada dia al terrat i competeixen pels binocles per mirar una veïna que pren el sol despullada a un altra casa. Una tarda, però, s’adonaran que un d’ells prefereix mirar el veí que es dutxa al terrat del costat.

GUIA DE DINAMITZACIÓ: 

<1> Prendre consciència de la importància de les mirades externes en la definició de les identitats sexuals

Els personatges d’aquest curtmetratge són un grup d’amics. Al començament del film sembla que entre ells no hi hagin gaire diferències. Fer la descripció física, emocional i de comportament dels personatges. Com és la relació entre ells? En quins valors es basa la seva comunicació?

Valorar les causes que poden portar l’Adrià a amagar la seva orientació sexual. Identificar les accions i comentaris que fa per mantenir l’”aparença d’heterosexual”. Debatre en col·lectiu la importància de la pressió social o del grup en el comportament de les persones.

<2> Valorar el cinema com un espai per a repensar la societat

En la azotea és un curtmetratge de ficció. Això vol dir que abans del rodatge hi ha hagut una feina prèvia d’escriptura de guió, de producció (aconseguir els recursos humans i materials per a realitzar el curt), de treball amb els actors, etc. Les diferents decisions s’han pres en col·laboració entre les diferents persones que conformen l’equip: director/a, guionista, productor/a, directora de fotografia, so, etc. (per a consultar l’equip de En la azotea: https://blogenlaazotea.wordpress.com/el-equipo/)

Abans de la producció, del rodatge i muntatge, s’ha d’escriure el guió. En petits grups, reescriure el guió de l’escena en què els nois miren al mòbil i veuen la fotografia d’un home despullat que es dutxa. Com canviaríeu aquesta seqüència? Imaginar que les relacions entre els personatges es basen en valors com l’empatia, el respecte cap a les diferències, el suport mutu. En el vostre guió hi ha d’haver:

  • La indicació de qui són els personatges, del lloc on es filma l’escena, que és de dia (personatges, localització, llum)
  • Els diàlegs entre els personatges
  • Les accions

<3> Promoure la construcció d’imaginaris socials respectuosos amb la diversitat sexual

En el curtmetratge, es mostren diferents prejudicis i actituds discriminatòries cap a les persones homosexuals. Diferents grups i associacions lluiten per a defensar els drets de les persones LGTBI i la llibertat sexual. Coneixeu campanyes que promoguin el respecte cap a la diversitat sexual?

En petits grups, pensar una campanya de sensibilització dirigida a joves que tingui per finalitat evitar situacions de discriminació i/o assetjament. En la vostra campanya, considerar:

  • Quin és el públic de la campanya (edat, territori, identitats de gènere i sexuals,…)
  • Quin és l’objectiu de la campanya (denunciar, cridar a l’acció, sensibilitzar, donar a conèixer, demanar, …)
  • Quin és el missatge (què voleu comunicar al públic al qual us dirigiu)
  • Format de la campanya (cartell, pancarta, fliers, vídeo, xarxes socials,…)